poniedziałek, 10 lipca 2017

Drożdżówki


Składniki(10 sztuk):

- 30 g  świeżych drożdży 
- 700 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- szklanka mleka
- 2 jajka 
- 4-5 łyżek cukru 
- dżem 

Jeśli chcemy przygotować kruszonkę dodatkowo potrzebne będzie 100 g cukru, 150 g mąki i 100 masła. 

Wykonanie: 

W garnuszku przygotowujemy rozczyn czyli wlewamy mleko, kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia drożdży (nie doprowadzamy do wrzenia!!, mieszanka ma być ciepła ale nie gorąca aby nie sparzyć drożdży).W międzyczasie rozpuszczamy masło i sutudzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy rozczyn oraz masło. Całość zagniatamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie gotowe formujemy kształt kulki, robimy wgłębienie i dodajemy dżem. Układamy na blaszce w sporych odstępach dlatego, że nasze drożdżówki urosną podczas pieczenia. Na koniec przygotowujemy kruszonkę i posypujemy. Pieczemu około 25 min w 180 stopniach. 

Smacznego :)

1 komentarz: