środa, 25 października 2017

Panna cotta o smaku amaretto


Składniki 
około 6 małych porcji lub 4 większe

  • 350 ml śmietany 30% 
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki syropu amaretto 
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie 

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Należy odczekać około 5-7 minut aby napęczniała. Następnie śmietanę, mleko i cukier dodajemy do garnuszka i zaczynamy gotować. Mieszanina powinna być gorąca ale nienależy doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodajemy syrop i żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostatni krok to rozlanie do foremek. Jeśli nie masz specjalnych półokrągłych możesz użyć miseczek, filiżanek czy kokilek. Chłodzimy przez około 5 godzin a najlepszą opcją jest pozostawienie ich na całą noc w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Ja zazwyczaj robię w pucharkach do lodów - no i zazwyczaj czekoladową, bo w zasadzie tylko w takiej formie smakuje mi czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Ale smacznie to wygląda, powalająco wręcz :D

    OdpowiedzUsuń