środa, 1 listopada 2017

Drożdżówki na jogurcie


Składniki
8-9 sztuk 

Ciasto
  • 550 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 
  • 250 g jogurtu naturlanego gęstego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka
  • dżem truskawkowy 


Kruszonka

  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki 


Wykonanie 

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki połączą się i będą ciepłe ale nie gorące. W międzyczasie do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka, jogurt oraz olej. Na koniec ciepły rozczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta gdyby ciasto było za suche możemy dodać trochę więcej jogurtu lub do zbyt mokrego więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około jedną godzinę.
Gdy ciasto podwoji swoją obejętość, formujemy z niego kulki. W środek wkładamy łyżkę lub dwie dżemu i zaklejamy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia. Kruszonkę zagniatamy z margaryny, cukru i masła. Gdy jest za bardzo kleista konsystencja dodajemy więcej mąki. Gotową posypujemy wierzch drożdżówek. Pieczemy przez około 15-20 min w 180 stopniach. 


4 komentarze:

  1. Lubię drożdżówki, ale moje biodra nie za bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham drożdżówki, a taka wersja musi być boska :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, no przyznam, że na jogurcie nigdy nie miałam okazji próbować :P

    OdpowiedzUsuń