niedziela, 14 stycznia 2018

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe to bardzo szybkie i pyszne ciasto. Smak ma w sobie nutę piernika. Do tych, którzy nie przepadają za marchewką, jest niewyczuwalna ale idelanie łączy się z resztą składników.

Składniki 
blaszka 26x12

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  2 średnie starte marchewki na małych oczkach
  • 1/2 szklanki zmielonych/pokruszonych orzechów
Wykonanie

Zaczynamy od ubicia białek na szytywno wraz z cukrem. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy żółtka i delikanie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek, sodę, przyprawę oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, pokruszone orzechy oraz olej. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 min. 

Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.



1 komentarz: